Hírek

2015.09.27
A csúcsos bicepsz titka!

"Mekkora a karod?", "Hanyas a bicepszed?"
Biztos te is kaptál már hasonló kérdéseket... Akár azért, mert a kérdezőnek sokkal nagyobb a karja, akár azért, mert a tiéd jóval fejlettebb a kérdezőnél, előbb vagy utóbb a legtöbben átesünk ezeken a kérdéseken, és azt nem kell mondanom, hogy ez utóbbi miatt (mert a te karod
jóval fejlettebb a kérdezőnél) sokkal pozitívabb lehet a kérdésre adott válasz. :) És mikor kap az ember sok ilyen kérdést?! Persze akkor, ha szép nagy, és egyben tagolt, csúcsos a bicepsze!

 

Ebben a szösszenetben most ez útobbival (csúcsosság) fogok foglalkozi. Sajnos egyből egy rossz hírrel kell kezdenem: genetika alapú a bicepsz csúcsossága is, mint sok minden más a testépítésben. És ez az, amit sokan elfelejtenek. Egyszerűen, ha nem olyan a genetikád, hogy a bicepszed "hajlamos" a csúcsosságra, akkor soha sem lesz annyira csúcsos, mint azoknak, akiknek ezt a genetikája "engedi" (pl.: Arnold)!

 

Tehetek valamit a csúcsos bicepsz érdekében?
Szüless újjá, más genetikával... Viccet félretéve, ahogy írtam is, sajnos soha sem lesz olyan csúcsos a bicepszed, mint szeretnéd, ha nem olyan a genetikád, viszont ez nem azt jelenti, hogy nem teheted valamelyest "csúcsosabbá"! Két fontos dologról is szó lesz, amivel "csúcsosíthatod" a bicepszedet!

 

1. Pucold le a zsírt! ;)
Ha most meglepődtél, akkor igazából lehet, hogy még azt sem tudod, hogy valójában csúcsos-e a bicepszed! :) Ugyanis, ha zsírréteg fedi a bicepszed, akkor nem olyan látványos a csúcsossága, inkább a tömeg fog dominálni, melynek sajnos egy nagy része zsír! Szóval, ha csúcsosabb bicepszet szeretnél, vagy legalább is szeretnéd megtudni, hogy mennyire csúcsos is valójában a bicepszed, jöhet egy diéta, amivel lepucolod a zsírt! ;) Ha még kezdő vagy, ajánlom neked a következő oldalt, mely az INGYENES 7 részes e-mail sorozatunk a diétáról, buktatóiról, és egyáltalán arról, hogy hogy is kezdj bele, mire figyelj, mit lehet, mit nem, stb... >> http://dieta.FinomProtein.hu

 

2. Edzd meg a brachialist!
Oké, lepucoltad a zsírt, mésgem vagy elégedett az eredménnyel... Feltehetően soha nem is leszel, ugyanis ez azt jelentheti, hogy nem vagy kifejezetten csúcsos bicepsszel megáldva.. Nincs más hátra, mint menteni a menthetőt!

És itt jön képbe a brachialis edzése! Nem, ennek semmi köze sincs a brachiosaurushoz, mely egy szép darab jószág volt, kb. 100-150 millió évvel ezelőtt... Bár az ő esetében is egy masszív kb 40 tonnás tömegről van szó, maradjunk mégis a bicepsznél...

 

A brachialis egy izom a felkarodon, mely gyakorlatilag a bicepszed és a tricepszed között húzódik, a bicepszed alatt. Bár elsőre elég kicsinek tűnik ahhoz, hogy külön edzz rá, ha jobban belegondolsz, hogy ennek az izomnaka nagyobb része a bicepszed alatt húzódik, máris világossá válik, hogy minél nagyobb ez az izom, annál jobban "kiemeli" a bicepszed, annál nagyobb lesz a karod tömege, annál nagyobbnak fog látszani a bicepszed!

 

Ettől csúcsosabb lesz a bicepszed? Igazából nem... Ahogy írtam is korábban, ez genetika kérdése elsősorban, de azért valamelyest rá tudsz segíteni arra, hogy kicsit csúcsosabbnak tűnjön, és ha nem is lesz annyira jelentős a változás, legalább növelted a bicepszed tömegét, mely így még nagyobb lesz, és azért van az a húsmennyiség a felkaron, ami után már nem is annyira zavaró, ha nem kifejezetten csúcsos az ember bicepsze... ;)

 

A brachialis edzése:
Most már tudod, hogy mitől függ a csúcsos bicepsz, és azt is tudod, hogy mit kell tenned, ha nem születtél kifejezetten csúcsos bicepszekkel... Most nézzük, hogy milyen gyakorlattal tudod megedzeni a brachialisod...

 

A brachialis edzésére a legmegfelelőbb gyakorlat a kalapács bicepsz, vagy kalapácsos bicepsz (ki hogy hívja)! A gyakorlat a nevét arról kapta, hogy a könyököd fixen tartva, az alkarod olyan utat jár be, mintha a kezedben tartott egykezes súlyzó lenne a kalapács feje, és így akarnál "kalapálni"... Persze tudjuk, hogy az erőkifejtés a másik irányba történik, de érted... ;)

 

  1. Kiinduló helyzet: két egykezes súlyzóval megállsz úgy, hogy a súlyzókat a tested mellett tartod, a tenyereid pedig a tested felé nézzenek, egymással szembe.
  2. Kivitelezés: A könyöködet amennyire lehet egy helyben tartva emeld az egyik súlyzót a vállad irányába (vízszin fölé). Ereszd vissza (ne ejtsd!), majd ismételd meg a mozdulatot a másik karoddal is. Ügyelj rá, hogy a könyököd ne mozduljon ki oldalirányba a tested mellől!

 

TIPP:
Ha megcsináltál állva 8-10 ismétlést karonként, akkor azonnal csökkentsd a súlyt (vegyél elő egy kisebb egykezest), ülj le egy ferdepadra, majd ott is csinálj még 6-8 ismétlést karonként! Ezt csináld meg 4 sorozatban, és ha jól választottad meg a súlyt, garantáltan jól meg lesz dolgoztatva a brachialisod! ;)

Webáruház készítés