Cikkek "bulvár" fronton
2016.09.17 20:00

Kár érte, kiváló ügynök volt... Avagy: Kevin Levrone - Mr Olympia 2016

 

Követed a 2016-os Mr. Olympiát? Ha igen, akkor már Te is biztos láttad az előzsűrizést,  láthattad hogy tért vissza az idén 52 éves Kevin Levrone. Ha még nem láttad, akkor itt van pár kép, videó, és egy kis értékelés is az előzsűrizést követően.

Kevin Levrone 13 év után ismét a Mr. Olympia színpadán!

 

 

Egy poszter az edzőterem falán...

Talán 13 éves voltam, amikor először letévedtem az edzőterembe (kb. 2 hónapot "gyúrtam", nyáriszünetben), és szinte azonnal feltűnt az edzőterem falán egy poszter, ahol egy iszonyatos szörny köszönt vissza, akiben valami azonnal megfogott.

Nem tudtam volna megfogalmazni, hogy mi, és talán még most sem, de egyszerűen annyira egyben volt, rohadtul tetszettek az arányok... És azok a vállak... Azok a félelmetes vállak azzal a csuklyával, eszméletlen durva látvány volt, még soha sem láttam ilyet azelőtt...

És bár azóta már sok testépítő számtalan képét és videóját láttam, valahogy még mindig ez a kép (katt a képre a nagyításhoz), ez a felépítés, ez a srác számomra az idol, a testépítés csúcsának megtestesítője. Ezzel nem feltétlen kell egyetérteni, és Én is sok kiváló testépítőt láttam az évek során, de hiába láttam olyan igazi szörnyeket, mint Ronnie, vagy Phil, mégis továbbra is Kevin maradt a tökéletes testépítő megtestesítője, még akkor is ha egyetlen egyszer sem nyert a Mr. Olympia színpadán.

És, ha valaki kételkedne, 2016-ban sem fog...

13 hosszú év és az ígéretek...

Kevin 2003-ban versenyzett legutóbb (most már nem írhatom azt, hogy utoljára), azóta eltelt 13 év... Ez egy ember életében is nagyon sok, hát még egy testépítő életében. Kevin 1991-ben debütált a profik között, azaz 13 év aktív profi versenyzéz volt a (nem kis) háta mögött, amikor 2003-ban visszavonult, és most 2016-ban ugyanennyi idő kihagyás után tért vissza a Mr. Olympia színpadára.

Kevin 2003-as visszavonulása óta folyamatosan hangoztatta a nagy "COMEBACK"-et, azaz a visszatérését, és egy idő után sokak számára már elég unalmassá vált, hogy minden évben ugyanazt hallják, hogy majd most visszatér Kevin. Egyrészt semmi sem utalt rá, hogy komolyabban elkezdett volna készülni, másrészt az idő előre haladtával egyre vekésbé volt reális az ötvenhez közeledő, majd azt el is hagyó Kevin visszatérése.

Ettől függetlenül az igazi rajongók évről-évre már-már követelték a "koronázatlan király" visszatérését. Annak ellenére is, hogy 50 felett valljuk be őszintén, nem sok esély volt arra, hogy valósággá válik az, amit szerettek volna, és gyakorlatilag nullára csökkent annak az esélye, hogy ismét top formában láthatjuk Kevint.

2015-ben mindenki furcsállotta, hogy egyre jobb formát mutat, de év végére ez a kis felhajtás is kifulladt, és elérkeztünk az idei évhez. 2016 év elején bombaként robbant a hír, mely szerint Kevin ismét színpadra fog állni, méghozzá meghívásra (azaz kvalifikálnia sem kellett) a 2016-os Mr. Olympia színpadán! Sokan ekkor még úgy gondolták, hogy nem a nagyok között, hanem az idén debütáló Classic Physiqe kategóriában, de a nyilatkozatokból hamar világossá vált, hogy erről szó sincs, Kevin a szörnyekkel fog egy színpadon pózolni.

 

 

A valóság - Kevin Levrone @ Mr.Olympia 2016 Press Conference...

Kevesebbet kellett várnunk, mint gondoltuk, ugyanis már a sajtókonferencián lekerült a póló Kevinről, aki (a sajtókonferanciákon nem megszokott módon) Cedric McMilliannel mutatott pár pózt (majd később csatlakozott még hozzájuk Josh Lenartowicz is).

Bár ez még nem az előzsűrizés volt, de Kevinnek bármennyire is hihetetlenül jó a genetikája, 1 nap még neki is kevés ahhoz, hogy ledolgozza azt a hátrányt, ami pl. Cedric-kel szemben látható volt a sajtókonferencián. És akkor még nem is egy TOP3-ra esélyes versenyzőről beszélünk (bármennyire is jól mutatott Cedric)...

Azonnal látható volt, hogy le van maradva napjaink profijaihoz képest. Szemből még csak-csak hozott valamit a régmúlt bicepsz-tricepsz-váll triójából, de amint a hátát is jobban szemügyre vehettük, egyértelművé vált mindenki számára, hogy nem lesz benne a TOP3-ban, sőt...

És ekkor még a lábát nem is láttuk, melyről az egész felkészülése során egyetlen képet sem tett közzé, és most is hosszúnadrágban pózoltak a srácok.

A zsűrizés - az igazság pillanata a lábakról...

A zsűrizésre Kevin utolsó előttiként érkezett a színpadra, mögötte csak a regnáló bajnok, Phil Heath érkezett, azaz a "kihívó" pozícióban lépett föl a színpadra, de hamar világossá vált, hogy ebből (legalább is Kevin részéről) nem lesz trónfosztás. Ráadásul így a kötelező összevetéseknél Phil mellett mutathatta meg, hogy mit sikerült neki összehoznia szűk fél év alatt, 13 év kihagyás után, 52 évesen...

Sajnos be kell lássuk, hogy míg előző nap még egyesek biztatónak vélték, hogy a karját és a vállát valamelyest fel tudta hozni, addig a zsűrizésnél Phil mellett azonnal láthatóvá vált, hogy fényévekre van az elmúlt 5 év bajnokától.

 

És sajnos nem csak tőle és nem csak az élmezőnytől, hanem gyakorlatilag a komplett mezőnytől. Inkább tűnt egy visszavonuló félben lévő korábbi bajnok vendégpózolásához méltónak a fazon, mintsem olyannak, ami felvehetné a versenyt a világ TOP testépítőivel. Kijelenthetjük, hogy a lábai gyakorlatilag teljesen eltűntek, nem véletlen tehát, hogy nem lehetett a verseny előtt a lábairól képeket látni. Nem meglepő, hogy az összevetéseknél is az utolsó kihívásba került.

Kevin Levrone 2016-os Mr. O. pózolását ide kattintva tudod megnézni (közvetlen utána láthatod Phil Heathet is)! Ide kattintva pedig egy színpadon láthatod Kevin, Phil, Dexter és Shawn Rhoden pózolását!

 

Egyébként a Mr. Olympia pedig itt nézhető élőben:
https://www.amazon.com/gp/adlp/mrolympia

Összegzés - egyelőre végeredmény nélkül...

Bár csak vasárnap reggelre lesz meg a 2016-os Mr. Olympia végeredménye, Phil szinte biztos, hogy verhetetlen, bármennyire is hozott kiváló formát Rhoden és Dexter is. De ez a cikk most Kevin Levrone-ról szól, így most inkább róla írnék még pár gondolatot.

Ha profit oldalról közelítjük meg Kevin visszatérését, akkor elmondható, hogy szinte biztos, hogy az Mr. O. jegyek legalább harmadát azért vették meg, hogy Kevint lássák ismét versenyezni. Nem mindennapos, hogy 13 év teljes kihagyás után láthat valaki egy ekkora bajnokot ismét a színpadon. Tehát az Mr. O. szervezőinek 100%, hogy hasznot hajtott Kevin visszatérése.

Ha rajongói oldalról nézzük, akkor szintén azt kell mondjam, hogy 2016-ban látni ismét színpadon azt a versenyzőt, akire a 90-es években (!) felnéztél, rajongtál, már-már mesébe illő, még akkor is, ha nem hozta régi önmagát. De nem is gondolhatták (túl sokan) komolyan, hogy majd 52 évesen ismét azt a formát hozza, mint 20 éve...

Reálisan nézve Kevin Levrone visszatérését... Persze 52 évesen ez a forma abszolút tiszteletre méltó! Sokan mondják, hogy mindössze 5 évvel fiatalabb Kevinnél Dexter, úgy gondolom nem lehet összehasonlítani a két versenyzőt. Szemmel láthatóan ég és föld a különbség, de míg Dexter folyamatosan edzésben volt, Kevinnek 13 év kimaradt... VISZONT! Annak ellenére, hogy bármennyire is tiszteletre méltó ez a forma 52 évesen, sajnos be kell lássuk, hogy nem a Mr. Olympia színpadára való volt. Sajnos oda ez kevés.

Ha idén nem tér vissza Kevin, akkor mindenki szemében úgy maradt volna meg, mint egy igazi ikon, egy legenda, a koronázatlan király, aki eszméletlen fizikummal rendelkezett, mégsem ült föl soha a trónra... Nem tudhatjuk, hogy valójában mi van a háttérben, mi motiválta, hogy ismét megmérettette magát a mai szörnyekkel... De tartsuk tiszteletben a döntését, hogy bevállalt egy felkészülést (gyakorlatilag a semmiből) fél év alatt 52 évesen!

Én úgy vagyok vele (és szerintem nagyon sokan mások is), hogy maradjon meg emlékeinkben a 15-20 évvel ezelőtti Kevin Levrone, az igazi Maryland Muscle Machine, a koronázatlan király, mert sajnos azt kell mondjam, hogy ezzel a visszatéréssel egy kis csorba esett a (régi) 13 éves profi pályafutásának összképén. "Kár érte, kiváló ügynök volt"...

 

Írta: Fülöp Mihály (Suta)

 

UPDATE: Kevin gyakorlatilag helyezetlenül, a 16. helyen végzett a 2016-os Mr. Olympia PRO Bodybuilding kategóriájában, ami sajnos teljesen reális, ahogy azt fent is írtam... A 2016-os Mr. Olympia képeit és a végeredményt itt találod, kattints ide!

 

FORRÁSOK: A cikkben található képek a http://www.getbig.com, a http://www.eastlabs.sk, a http://www.bodybuilding-pics.com és a http://www.flexonline.com oldalakra mutatnak.

Webáruház készítés