U120 Projekt
2016.01.03 20:00

0. nap - Miről is szól az U120 PROJEKT?!
Útjára indítjuk az U120 PROJEKTet, mely fő mottója az, hogy "ELÉG a kifogásokból"!

Első (0. napi) bejegyzésünkből kiderül, hogy miről is szól ez az U120 PROJEKT, miért indítjuk el, miért érdemes követned és mit profitálhatsz Te belőle...

 

 


Csapjunk bele az U120 PROJEKTbe!

Először is köszönöm, hogy érdeklődésed fejezed ki az új projektünk iránt, mely az U120 PROJEKT nevet kapta. Aki kicsit elgondolkozott a projekt nevén és mellé még engem is ismer, az talán már sejtheti is, hogy miről is fog szólni ez a projekt... Jah, tényleg... még be sem mutatkoztam... Bocsánat, ezt most pótolnám...Ki is vagyok Én, ki csinálja majd ezt az U120 PROJEKTet?!

Fülöp Mihály (becenevemen: Suta) vagyok a FinomProtein.hu tulajdonosa, a http://dieta.finomprotein.hu megalkotója, a csárdaszállási Csárda Gym edzőterem és erőemelő szakosztály vezetője, emellett fekvenyomó, erőemelő és erősember versenyző is egyben, immár több, mint 10 éve...

Világéletemben naturál versenyző voltam, és leszek is, így tisztában vagyok azzal, hogy soha sem leszek a világ legerősebb embere, vagy a világ legjobb erőemelője (tudom, genetika kérdése is, de szerintem ti is tudjátok, hogy nem csak az kell hozzá)... Legjobb eredményeimet még ifjúsági fekvenyomó és erőemelő versenyzőként értem el, amikor is 18 éves koromig 2x voltam Fekvenyomó Diákolimpiai Bajnok, 1x Fekvenyomó Ifjúsági Magyar Bajnok, 1x Erőemelő Ifjúsági Magyar Bajnok, és emellett 3x javítottam meg a 125 Kg-os súlycsoportban guggolás fogásnemben az Ifjúsági Országos Csúcsot.

 

Ok, most már tudjuk ki vagy, de mi is akkor ez az U120 PROJEKT?!

Az U120 projekt arról szól, hogy véget vessek önmagam becsapásának, a kifogásoknak, és minél több embert sarkalljak arra, hogy kövessék a példámat, mert igen is bárki változtathat azon, ami nem tetszik neki saját magán! Szóval a cél egy hosszabb diéta, mely (szeretném már a legelején hangsúlyozni, hogy) nem egy versenydiéta lesz (nem lesz sómegvonás, vízhajtás, stb...), hanem egy olyan diétáról fog szólni, melyet gyakorlatilag bárki utánam (vagy velem) tud majd csinálni, és ehhez próbálok majd sok plusz infót és motivációt is adni!


Mióta az eszemet tudom dagi/duci/kövér gyerek voltam*1. kifogás, és ez sajnos az évek során nem is igazán változott, volt hogy genetikai rendellenességre is gyanakodtak a családtagjaim*2. kifogás, bár ezt sikerült megcáfolni... Az étvágyam mindig is nagy volt*3. kifogás, nem igazán tudtam lemondani a cukros, lisztes, hizlaló ételekről... Igaz már gyermek koromban is rengeteget sportoltam, de hiába mozogtam olykor napi 4-5 órát is, maradtak a kilók*4. kifogás... 15 éves koromban aztán lementem az edzőterembe, ahol jött a fekvenyomás és az erőemelés, és hát tudjuk "kell a KRAFT!"*5. kifogás (kraft = német szó, jelentése: erő), főleg, hogy elég hamar versenyzésre adtam a fejem... Amikor pedig nem versenyeztem (sérülés, vagy épp munkahelyi elfoglaltságok miatt), akkor pedig megint csak kb. azt ettem, amit "elértem", mert nem volt időm folyamatosan tiszta kaját készíteni*6. kifogás... Ezért, ill. azért is bukott már meg több diétás próbálkozásom is, mert ha már egyszer "csaltam" a kajával, akkor máris könnyebben szartam bele az egész diétába*7. kifogás, és a kisebb félrezabálásokból nagyobbak lettek, majd visszaállt minden a diéta előtti (szemét kajával teli) időszakra...

 

Mik ezek a becsillagozott kifogások?!

Ezekkel szeretném neked is érzékeltetni, hogy ha valaki elmeséli neked, hogy hogyan próbált diétázni, és miért hiúsult meg mégis a diétája, akkor (bár lehet akaratlanul, de) minden sikertelen diétázó rengeteg kifogással fogja megmagyarázni, hogy miért nem rajta múlott a sikeres diétája... Nézzük a fenti kifogásokat, melyekkel olykor sajnos be kell valljam őszintén, Én is prbáltam magamnak is elmagyarázni, hogy milyen külső körülmények miatt nem sikerült a diétám...1. kifogás: "Mióta az eszemet tudom dagi/duci/kövér gyerek voltam": És?! Ez valyon miért volt így?! így van, mert folyamatosan csak zabáltam... Így nem is csoda, hogy mindig is nagydarab voltam... DE ez nem ok arra, hogy ez továbbra is így legyen. Ettől még a jövőben nem kell folytassam a szemét kaják zabálását, nem kell továbbra is a "világéletébe duci volt, ezért ekkora darab most is" téveszmének megfeleljek... Igen is LEHET VÁLTOZNI/VÁLTOZTATNI!

2. kifogás: "volt hogy genetikai rendellenességre is gyanakodtak a családtagjaim": Emiatt még kórházban is vizsgáltak (eredmény: nem genetikai rendellenesség), és persze Én már akkor is sejtettem, hogy semmi köze a genetikának ahhoz, hogy nagydarab voltam (már általános iskolában elértem a 100 Kg-ot), sokkal több köze volt hozzá a töménytelen mennyiségben fogyasztott kólának, csokinak és egyéb kevés hasznos tápanyagtartalommal bíró ételnek... A GENETIKÁD HÁTRÁLTATHATJA, DE NEM AKADÁLYOZHATJA MEG A FOGYÁSOD!

3. kifogás: "Az étvágyam mindig is nagy volt": Igen, és?! Ki ne szeretne finomakat enni?! Nem ismerek ilyen embert... DE lehet ezt egyrészt ésszel is csinálni, másrészt köztudott, hogy a "szemét" kaják legtöbbje (főleg, melyek tele vannak cukorral) rövidtávon okoz csak jóllakottság érzetet, de rövid időn belül leesik a vércukorszintünk, ami (többek között) erős éhségérzetet eredményez (a cukor negatív hatásáról itt olvashatsz). A HELYES TÁPLÁLKOZÁS CSÖKKENTI A "SZEMÉT" KAJÁK UTÁNI SÓVÁRGÁST!

4. kifogás: "hiába mozogtam olykor napi 4-5 órát is, maradtak a kilók": Az, hogy valaki sokat mozog, az kevés... Persze erre is szükség van a feszesség megőrzéséhez, a gyorsabb eredmények eléréséhez, ill. emellett az általános jó közérzethez, valamint a testi lelki frissességhez. DE ha a testedzéssel töltött idővel egyenes arányban (vagy még durvábban) nő a bevitt kalória mennyiség, akkor az eredmény egyértelműen stagnálás, sőt súlygyarapodás lesz... Nem véletlen általánosan elfogadott, hogy a kaja kb. 80%-ban, míg az edzés kb. 20%-ban felel a sikerért... CSAK TESTMOZGÁSSAL NEM LEHET FOGYNI, A TÁPLÁLKOZÁSRA IS NAGYON ODA KELL FIGYELNI!

5. kifogás: "kell a KRAFT!": A fekvenyomásban és az erőemelésben is a fő cél az, hogy minél nagyobb súlyt megmozgassunk egyszer. Ennek megfelelően nagyon fontos a megfelelő erőszint elérése, megtartása, növelése. DE miért kell ehhez "szemét" kajákat zabálni?! Nem kell! Ezeknek a kajáknak annyira alacsony a hasznos tápanyagtartalmuk, hogy az elfogyasztott ilyen kaják nagy része "megy a levesbe" (ill. a zsírraktárakba), és nagyon (túl) sokat kell belőlük elfogyasztani ahhoz, hogy kellő energiaforrást biztosítsunk az izmainknak. Ráadásul a fekvenyomásban és az erőemelésben is vannak súlycsoportok, így rossz kifogás, hogy emiatt nem akarja valaki, hogy stagnáljon (vagy csökkenjen) a testsúlya. Ráadásul be kell valljam, hogy olykor tiszta kajálás mellett sokkal energikusabbnak is éreztem magam, király volt az erőszintem, így saját bőrömön is tapasztaltam ennek a pozitív hatását. MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ HASZNOS TÁPANYAG BEVITELÉVEL LEHET IGAZÁN ERŐSNEK LENNI!

6. kifogás: "nem volt időm folyamatosan tiszta kaját készíteni": Nem a f... Nem kell feltétlen minden nap főzni, viszont amit kell az ez: előre kell gondolkozni (ebben a cikkben az 1. tipp épp erről szól)! Igen, ennyi az egész. Nem fog napi több órát elvenni az életedből a tiszta kaják elkészítése, mindössze kb. 2 naponta 40 perc, ha saccolnom kell.. De, ha még 1 óra is, nem ér meg ennyit az, hogy jól nézz ki, jól érezd magad, egészséges legyél?! SZÁNJ EGY KIS IDŐT AZ ÉTELEK ELKÉSZÍTÉSÉRE, A TESTED MEG FOGJA HÁLÁLNI!

7. kifogás: "ha már egyszer "csaltam" a kajával, akkor máris könnyebben szartam bele az egész diétába": Ezt a fos kifogást... Fogom a fejem, hogy ilyen hülye voltam, komolyan... Fogok írni a félrekajálásokról, melyek hasznosak lesznek a diéta későbbi fázisaiban, de más a félrekajálás és a félrezabálás! Ha bármilyen okból kifolyólag nem tudsz úgy enni, ahogy azt tervezted, akkor sem dől össze a világ... Lehet lesz egy olyan fél napod / napod, amikor nem tudod grammra pontosan tartani a diétádat, de ettől még nem dől össze a világ, ezért még nem kell feladni! NE HAGYD, HOGY EGY FÉLREKAJÁLÁS LELKILEG MEGTÖRJÖN!

 

 

Kiveséztünk pár kifogást, de 100%-ig biztos vagyok benne, hogy Te is tudnál legalább ennyit, sőt többet is összeszedni a múltadból... ÉS nagyon remélem, hogy mostantól EGYETLEN KIFOGÁST SEM tudsz majd összeszedni, mert Te is látod, hogy ezek egyike sem igazi külső "diéta meghíúsító" tényező, mindet csak mi próbáljuk meg bemagyarázni magunknak, szóval ezek egytől-egyik csak kifogások!

 

Honnan indulsz, mennyi a cél, mennyit szeretnél fogyni?!

A következő bejegyzésemből kiderül, hogy honnan indulok, de addig is annyit elárulok, hogy nem 5-10 kg-ot szeretnék fogyni, és a cél (ahogy arra már szerintem Te is rájöttél a projekt nevéből) 120 Kg! Minden héten vasárnap 22:00-kor fogom megmérni magam, az első méretkőzésem ma (2016.01.03.) 22:00-kor lesz, addig is lehet tippelni, hogy mennyiről is indulok?! ;)

 

Fülöp Mihály (Suta)

Webáruház készítés