U120 Projekt
2016.01.11 22:10

8. nap - Honnan indultam, és hol tartok az első hét után?!
Aki szemfüles, az máris tudja, hogy mi a kezdősúly, ahonnan indul ez a komoly menetelés... Ebben a bejegyzésemben röviden leírom az első heti tapasztalataimat, az esetleges nehézségeket, hogy mikre figyeltem nagyon, és azt is megtudhatjátok, hogy milyen eredménnyel zártam az első hetet...


"Mázsálásra fel"!

Minden (nem verseny-) diéta honnan indul?! Ha már megvan az elhatározás, akkor egy méretkőzéssel, hogy tudd honnan is kezdted a diétád. Igen ám, de sokan (főleg azok, akiknek nincs olyan sok feleslegük, és csak pár kilótól szeretnének megszabadulni) itt el is rontják, ugyanis csak azt veszik figyelembe, amit a mérleg mutat... Ez sajnos édes kevés... Nem attól fogsz jobban kinézni, hogy a mérleg kevesebbet mutat, hanem attól, hogy zsírtól szabadítod meg a tested, akár úgy is, hogy közben a testsúlyod csak minimálisan csökken. Ugyanígy igaz az is, hogy attól még, hogy a mérleg 3-5 kg-mal kevesebbet mutat, még nem biztos, hogy jobban fogsz kinézni, mert egy rosszul kivitelezett diéta során nem feltétlen a zsírpárnák méretének csökkenése fogja eredményezni a testsúlycsökkenést! Ezek fontos dolgok, érdemes ezeket szem előtt tartani.

A mérlegnek teljesen más feladata van egy diéta során. A mérleg fogja neked megmutatni, hogy jó úton haladsz-e, vagy sem, megfelelő-e a diétád üteme! Ha a mérleg azt mutatja, hogy túl gyorsan haladsz (testsúlycsökkenés > 1 kg / hét), akkor azt az izmaid bánhatják (igen csajok, nektek is, és akkor csak álom marad a "brazilsegg"), ha viszont azt mutatja, hogy túl lassan haladsz (testsúlycsökkenés < 0,5 kg / hét), akkor viszont nem elég hatékony a diétád, így kicsit húzhatsz még azon a bizonyos nadrágszíjon! ;)

Általánosan elmondható, hogy az ideális az, ha heti szinten kb. 0,5-1 Kg-tól szabadulsz meg, mert ekkor biztosított az, hogy nem izomtól fosz megszabadulni, valamint a diétád üteme is tartható, megfelelő a kalóriadeficited. És itt egy nagyon fontos dolgot meg kell említeni, amin sajnos nagyon sokan nem tudnak átlendülni: ne mérd magad naponta, elég hetente 1x, lehetőleg minden héten ugyanazon a napon, és ugyanabban az időpoontban. Így kaphatsz pontos képet arról, hogy jó irányba halad-e a diétád! Ha további fontos diétás alapelvekről akarsz még olvasni, akkor látogass el a http://Dieta.FinomProtein.hu oldalra, ahol INGYEN megkapod tőlünk a diéta és a zsírégetés titkát! Ott bővebben írok neked többek között a kalóriadeficitről is! ;)

 

Innen indulok...

Lehet célokat kitűzni, hogy hány kg szeretnél lenni, ha már egyszer ráálltál a mérlegre, és látod a testsúlyod, de ne ez legyen az elsődleges, ugyanis a kinézetedet (mint írtam is korábban) nem kifejezetten ez fogja meghatározni! Persze, ha nagyon sok rajtad a súlyfelesleg, és tudod, hogy ha ledobsz egy 10-est, vagy 20-ast, még akkor is lesz honnan faragni, akkor érdemes lehet "célsúlyt", sőt "célsúlyokat" (részcélokat) belőni, hogy ez is motiváljon.

Én is ez utóbbi helyzetben vagyok, ráadásul mivel erőemelő versenyző is vagyok, és az erőemelés súlycsoportos sportág, így megcélozhatok egy kisebb súlycsoportot is (és ezt meg is tettem), mely jelen esetben a 120 kg-os súlycsoport. Tehát nekem ez a célom, elérni a 120 kg-ot. Basszus leírva ez milyen távolinak tűnik... Főleg, hogy azzal, hogy 2016.01.03-án megmértem a testsúlyom, eldördült a startpisztoly, elindult az U120 PROJEKT!

A mérleg pedig annyit mutatott, amennyit eddig még soha: 162,3 Kg! Innen indulok, és 120 kg a cél, ami -42,3 kg!

Hogy engedhettem magam ennyire el?! Te jó ég! Suta, Te nem vagy normális baszki.... "AZRÉT IS!" szólalt meg egy belső hang! Azért is végig fogom csinálni,és bebizonyítom MAGAMNAK, hogy képes vagyok rá! Belegondolni is rossz, hogy a saját testsúlyom több, mint negyedétől szeretnék megszabadulni... Félelmetes... De "MEG FOGOM CSINÁLNI!" hallom ismét magamban...

 

Az elképzelés...

Alapvetően kétféle diétába kezdő embert ismerek:

1.: Fokozatos váltó: Ő az, akinek alapvetően nem olyan nehéz megállnia, hogy zsíros, cukros és fehér lisztes ételeket fogyasszon, és így nehezebben "esik vissza", azaz megteheti azt, hogy pár nap, esetleg pár hét alatt szép fokozatosan "jön le az anyagról", azaz hagy időt magának (és a szervezetének), hogy szép fokozatosan "leszokjon" a zsíros, fehér lisztes és cukros ételekről...

2.: Gyors váltó: Ő az, aki ha már belekezd valami finom (de hizlaló) kajába, akkor nem fogja ott hagyni! Így nála szóba sem jöhet, hogy szép fokozatosan "lejön az anyagról", azonnali megvonást kell alkalmazzon, hogy ne essen vissza azonnal! Drasztikus?! Igen! Lesznek "elvonási tünetek"?! Igen! De még így is könnyebben fogja valóban elkezdeni a diétát, mintha "elvonási tünetek" nélkül fokozatosan próbálna felhagyni a nasikkal...

Tippelj Én melyik kategóriába tartozom?! Eltaláltad, az utóbbiba! :) Nekem azonnali, drasztikus megvonásra van szükségem, hogy ne 5p-ig tartson a diéta. És bár ilyenkor az első nap még sokszor éhes vagyok és a fejem is rohadtul fáj, tudom, hogy ezt az 1-2 napot kell túlélnem, és utána már jobb lesz! :)

Ez volt most is a terv 2016.01.04-ei kezdettel, sok folyadékot fogyasztva, figyelve a rendszeres 2-3 óránkénti étkezésre, mely fő alkotóeleme a rizs + csirkemell, vagy a rizs helyett teljes kiőrlésű rozskenyér, a csirke helyett pedig pulyka... Emellett pedig heti legalább (!) 3 edzőtermi edzést is beterveztem magamnak.

 

... és a valóság:

Úgy indult a hét, hogy beköszönt egy erős torokfájással fűszerezett betegség, amire antibiotikumos kezelést írt ki az orvosom... Továbbá hétfőre erős fogfájásra legjobb ébredni ugyebár... Ezzel irány a fogorvos, sürgősségi ellátásra... Furkálás, tömés, ha fáj továbbra is, akkor lehet gyökérkezelés, és még egy húzás is kilátásba lett helyezve... Csodás kezdet, mondhatom... És ez kísértett végig az egész héten, ugyanis a betegség makacsabbnak bizonyult, mint gondoltam (túlélte a hetet a kis mocsok!), és hét vége felé visszatért az intenzív fogfájás is, így a diétám második hetében ismét fogászati beavatkozások várhatóak... Király...

Miért gáz ez?! Egyrészt azért, mert így nem tudtam (egyszer sem) elmenni edzőterembe, ráadásul fájós foggal nem is a legjobb a kajálás... Ettől függetlenül a kaját (ha elég óvatos rágásokkal is, de) megoldottam, annyit módosítva (amikor muszáj volt), hogy ritkáztam (nagyobb porciókkal) az étkezéseket, minél kevesebbszer kelljen megerőszakoljam a fogaimat a kajálással...

Bár nem indult túl fényesen a hét, de azt kell, hogy mondjam a kezdeti lendület (és az elszántság) túllendített ezen is, és csak az edzéshiány az, ami igazán bosszant így az első hét után, a diéta kaja részét még így is sikerült megoldanom... :)

 

És akkor nézzük mennyi az annyi az első hét után!

Elérkezett a vasárnap (01.10.) így itt volt az ideje, hogy  megmérjem magam. Azt tudnod kell, hogy az első héten a szénhidrát raktárakkal együtt jelentős vízmennyiség is ürül a szervezetedből, mely az első hétre olykor irreálisan magas "fogyást" eredményez.

Ez történt most  Nálam is. A kezdeti 163,2 kg-ról egy hét leforgása alatt 157,9 kg-ra "fogytam", ami -5,3 kg-ot jelent. Ahogy azt már említettem is, ez még nem a tényleges fogyás, ezt nem zsírból sikerült leadnom, ez még csak a szénhidrát raktárak kiürülésének és egyúttal a víz távozásának eredménye. Minden esetre tök jó érzés, hogy kevesebb, mint 160 vagyok, már "csak" 37,9 kg van hátra a célomig a 120 kg-os testsúlyig! :)

 

És, hogy mit érzek az első hét után?!

Mint akit kicseréltek. És ez nem vicc! :) Olyan szinten jobb a közérzetem, hogy az már valami félelmetes. És, ha végigolvastad a fentieket, akkor azért láthattad, hogy nem volt ez egy sétagalopp, még ha nem is a diéta miatt főleg... Nincs az a már-már nyomasztóvá váló teltségérzet, mely mégis folyamatos "együnk má' még valamit" érzéssel párosult... Ebből azért már kezdett elegem lenni... Most úgy érzem, hogy bár soha sem vagyok teljesen tele, azért éhes sem igazán szoktam lenni, és nagyon ritka, hogy "kívánóssá" válok.

Biztos nagyon sokat jelent az is, hogy ennek a bő 5 kg-nak, amivel most könnyebb lettem, a nagy része ugyebár víz volt, ami miatt jelentősen csökkent a lábaim terhelése is, melyek az utóbbi időben (a rengeteg ülőmunkának köszönhetően is) igen csak elkezdték kényelmetlenül érezni magukat, olykor fájtak is, folyamatosan azt éreztem, hogy feszülnek. Ez most gyakorlatilag szinte teljesen meg is szűnt!

És ez még csak az első hét... mi lesz még itt, wow! ;)

Fülöp Mihály (Suta)

Webáruház készítés